Hjælp dit barn til at lægge sig godt i dit bækken

Hjælp dit barn til at lægge sig godt i dit bækken

gravid hvilestilling over yoga bold

Hvordan dit barn ligger i dit bækken, har stor betydning for jeres fødsel. Den gode nyhed er, at du selv kan gøre meget for at baby lægger sig optimalt. Når du gør en indsats i graviditeten, har du grund til at forvente en let fødsel. Tilmed kan du se frem til en sundere graviditet, fordi du undgår unødvendige lændesmerter.

Der er et meget stort emne, som du her blot får en vigtig lille bid af. Nemlig hvordan dit barn helst skal ligge, hvorfor og ikke mindst, hvad du selv kan gøre for at hjælpe ham på rette vej.

Det interessante er ikke blot, om dit barn ligger med hovedet nedad og ”står fast” som det noget misvisende kaldes på dansk, men hvordan hovedet står.
Forestil dig at dit barn ligger krummet sammen med sin hage ind til brystet. Ryggen er drejet fremad, gerne i venstre side. Når barnet bliver født sådan, med baghovedet først, fylder han allermindst, og der er fint med plads i dit bækken. Derfor er det den optimale stilling at blive født i.

Selvom dit barn skulle stille sig skævt med hovedet (asynklint) eller dreje sig med ryggen og baghovedet ind imod dig, kaldet en Stjernekigger, er det stadig muligt at føde. Men det vil medføre en kaskade af unødvendigt besvær i fødslen. Når barnet står dårligt er hovedomfanget nemlig større.
Der bliver ikke ro mellem veerne, fordi barnet bruger pausen til at forsøge at dreje sig. Barnets hoved stimulerer ikke livmoderen til at åbne sig, sådan som det er meningen, og derfor trækker fødslen ud …For bare at nævne lidt.

Moralen her er ganske simpel: Hvorfor overlade det til tilfældighederne? Hjælp dit barn til at ligge godt helt fra start.

Her er, hvad du kan gøre i din graviditet:
Sid så vidt muligt let fremadlænet med hofterne højere end knæene (som hvis du sad på en god damecykel). Tyngdekraften får dit barns ryg til at dreje fremad, når du selv læner dig frem. Som en god sideeffekt, undgår du lændesmerter, fordi dine muskler i lænden iltes og aflastes, når du er fremadlænet.

Moderne møbler er stort set altid lavet, så man falder tilbage, i stedet for frem, så vær kreativ. Drej stolen med ryglænet fremad, så du kan læne albuerne der. Sid på en stor yoga bold. Især hvis du har meget stillesiddende arbejde. Find nye og gode hvilestillinger, og undgå for megen tilbagelænet ”sidning”. Hvis du er meget træt, er det bedre at du lægger dig ned på siden.

Sørg for hver dag at bevæge dit bækken og din lænd. Det er super godt at danse, at cykle og lade hofterne svinge naturligt, når du går. På den måde får du naturligt afpænding og godt flow af ilt og blod til musklerne i bækkenet. Overspændt muskulatur virker låsende og begrænser dit barn i at dreje sig optimalt. Så undlad at vralte stift afsted. Tænk brasiliansk, og tillad dig selv at lade hofterne vugge naturligt.

Som gravid får du det sikkert let varmt, men sørg for at holde din mave varm alligevel. Hvis dit maveskind er køligt kryber barnet væk fra kulden og drejer istedet sin ryg ind ad mod din varme. Det vil sige lægger sig som stjernekigger. Så hold din mave varm, og få luft på andre måder end ved at lade frakken stå åben.

Her i Danmark er den her viden ikke særlig udbredt.
Jeg er dybt taknemmelig for det arbejde, som Jean Sutton og Pauline Scott har gjort, for at bevidstgøre gravide og jordemødre om, at du kan hjælpe dit barn til at ligge optimalt. Det var her det startede for mig. Du kan læse mere i deres bog ”Teaching and understanding Optimal foetal positioning” og i Jean Sutton’s bog ”Let birth be born again”. Marta har også gjort mig opmærksom på hjemmesiden www.spinningbabies.com , som varmt kan anbefales.

Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer, og spred endelig budskabet til andre gravide.

11 Kommentarer

 1. Mette Søndergaard Johannsen siger:

  Hej Dorthe. Tak for en interessant artikel. Jeg har to fødsler bag mig, hvor begge børnene blev født med uregelmæssig hovedstilling (dyb tværstand/asynklint), efter et hårdt og langt forløb med s-drop og sugekop. Jeg er gravid igen og håber meget at barnet denne gang vil dreje sig som det skal. Mit yngste barn lå til højre i maven op til fødslen og det barn jeg har i maven nu har ligget til højre så længe jeg har kunnet mærke hvordan det lå. Nu har det lige vendt sig med hovedet nedad (jeg er i uge 29), men stadig med ryggen til højre. Min jordemoder har sagt at det er uden betydning hvad side ryggen vender op til fødslen, men jeg har hørt det modsatte andre steder. Er det mest optimalt at ryggen vender til venstre og er det en god idé at forsøge at vende barnet inden fødslen vha. reboso f.eks.? Jeg håber, jeg må høre din mening. På forhånd tusind tak. Mange hilsner, Mette, Silkeborg

  • Dorthe siger:

   Kære Mette

   Det vil helt sikkert være en god ide at få noget hjælp til at dit tredie barn kommer ned med baghovedet fremme, udover hvad du selv kan med de gode stillinger o.s.v.
   Der er en fordel ved at barnet har ryggen i sin mors venstre side, som skyldes at livmoderen, når den trækker sig sammen også drejer lidt mod højre. Barnet i venstre side bliver på den måde hjulpet til at holde ryggen fremme, hvorimod børn med ryggen i højre side, må arbejde mod “strømmen” for at holde ryggen fremme. Men det behøver ikke være et problem at ligge i højre side! Det vigtigste er at have fokus på er at dit barns ryg er udadrejet og hovedet flekteret.
   Godt at høre at du spørger din jordemoder hvad hun specifikt mærker, når hun undersøger dit barn under graviditeten.

   Det du beskriver fra dine tidligere fødsler, hvor barnets hoved stod skævt, bunder formentlig i at muskulaturen dybt i dit bækken er enten over eller underspændt og dermed trækker skævt. jeg er ret sikker på, at det er her du skal tage fat. Der er rigtig mange af os danske kvinder, som har spændinger i de dybe muskler helt inde langs rygsøjlen og i bækkenet, som gør at bækkenet trækkes skævt og barnet ligeså.
   Jeg vil derfor stærkt anbefale at du får behandlinger der løsner op på muskelspændinger i lænd og bækken. Det vil både være det mest effektive for at dit barn kan indstille sig godt og komme rigtigt ned gennem dit bækken denne gang – og så vil det garanteret være behageligt oven i købet. Hvis du boede i nærheden ville jeg invitere dig ind til en rebozomassage, som er super god til at løse op på en spændt psorasmuskel.

   Under fødslen er der også en del du selv kan sørge for, og få jordemoderens hjælp til, men det er et andet kapitel.

   Jeg vil meget gerne gå mere ind i din specifikke situation, for at kunne vejlede dig ud over det generelle, og vil foreslå at du får en telefon konsultation.
   Vi kender til gode folk i jylland, som vi kan henvise til, for at få behandlinger, men lad os først bliver klogere på din situation og hvad der er relevant for dig, for at du kan opleve en rigtig god fødsel den her gang.

   Mange hilsner fra Dorthe

 2. Mette Søndergaard Johannsen siger:

  Hej Dorthe

  Her kommer lige en opfølgning på hvordan det hele gik. Min datter er nu en vidunderlig størrelse på fire måneder:)

  Efter dit råd tog jeg til osteopat for at få løst op for eventuelle spændinger i bækkenet. Han mente jeg havde en lille bitte skævhed, men ikke noget af betydning. Det var en rigtig behagelig behandling. Dagen efter havde mit datter dog, efter i to måneder at have ligge i hovedstilling, vendt sig, sådan at hun nu lå med numsen nedad. Jeg er sikker på, at det var pga. behandlingen, så jeg fik ikke flere af den slags behandlinger. Et par dage efter vendte hun sig rigtig igen efter at jeg havde ligget på ryggen med numsen opad og tænkt gode tanker:)

  Den sidste uge inden fødslen var jeg meget øm i hofter og bækken især om morgenen. Min mand lavede nogle enkle rebozo-øvelser på mig og smerterne forsvandt fuldstændig! Da jeg var gået en uge over tid opdagede min jordemor, at pigen igen lå med numsen nedad. På sygehuset anbefalede de, at jeg fik vendt barnet og sat fødslen i gang, men jeg takkede nej fordi jeg var sikker på, at hun nok skulle vende sig igen som sidst. Samme aften fik jeg veer og tog hurtigt ind på sygehuset – jeg havde absolut ikke lyst til en sædefødsel. En dygtig læge fik vendt barnet uden problemer og dernæst fødte jeg min pige uden hverken sugekop eller ve-drop. Hun lå helt normalt med hovedet. Under veerne fik jeg ligeledes noget rebozo-massage på lænden af min mand. Det virkede godt.

  Jeg spekulerer lidt på, om rebozo-massagen, ligesom osteopatien måske har provokeret den lille til at vende sig rundt derinde. Men det kan ligeså vel være, at den har gavnet mig, fødslen endte jo med at blive helt normal, selvom den måtte indledes med en vending. Sjovt nok oplevede jeg, at min anden fødsel, der endte med ve-drop og sugekop føltes mindre voldsom end den sidste, der jo forløb helt normalt. Det siger måske noget om, at det ikke er en fordel at det går hurtigt til sidst og også at psyken er altafgørende! Min anden fødsel var nemlig på et lille fødested med en kendt jordemor, hvorimod den tredje var på et stort sted med ukendt jordemor og en lidt dramatisk start.

  Noget der undrer mig rigtig meget er, at selvom både min konsultationsjordemor og fødselsjordemor havde taget et kursus i rebozo (jeg tror endda det var hos jer) så sagde de, at de ikke måtte bruge det til vendingsforsøg eller smertelindring. Det virker helt grotesk – og spild af skattekroner at de har et kursus i noget, de ikke må bruge.

  Igen tak for gode råd og for den fine rebozo, der fungerer som et smart tørklæde her i vinterkulden og minder mig om en meget lykkelig begivenhed:) Jeres tilgang til fødsler er inspirerende. Livet har fortjent at starte på en smukkere måde end i de rammer det offentlige kan tilbyde.

  Kærlig hilsen Mette

 3. Sylvia Thomsen siger:

  Hej Dorthe.
  Jeg er gravid i 37. uge med mit 4.barn. Mit første barn vendte “rigtigt”. De andre to var stjernekiggere og blev født vha. vaacum.
  Da jeg så småt var begyndt på fødslen med min nr. 3 sagde jeg til min jordmoder, at jeg mente at jeg kunne føle, at jeg fik en stjernekigger til. Det, som jeg følte, var stikkende smerter foran nedadtil, som jeg oplevede med min anden fødsel, men ikke med den første. Derudover var veerne markant forskellige med nr. 1 i forhold til nr. 2 og 3. Veerne med nr. 1 startede i ryggen/lænden, for siden at brede sig fremover maven og opad. Med nr. 2 og 3 startede veen foran øverst på maven og rullede som en bølge ned henover maven, og jeg følte stort set intet ubehag i ryggen. Presseveerne husker jeg dog ikke som værende så uens.
  Jordmoderen mente ikke, at dette var noget “man kan føle”, hvilket jeg selvfølgelig var ydmyg overfor.
  Jeg begyndte at få pressetrang forholdsvis tidligt, jeg var fuldt åben, men barnets hoved stod forholdvis højt. At hovedet stod forholdsvis højt da jeg fik pressetrang, blev jeg ikke informeret om – men blot opfordret til at presse. Først da en time var gået med presseveer, og jeg da mente at “nu plejer man at handle (med vaacum)”, fortæller jordmoderen mig, at mine veer faktis var startet relativt tidligt, og at barnets hoved først nu var nået til den position, hvor nedtællingen til den “time” der startede. På dette tidspunkt vidste jeg heller ikke, at dette kunne være et symptom på en uregelmæssig hovedstilling. I journalen har jordmoderen dog skrevet, at hun ikke er sikker på, hvordan barnets hoved roterer.
  Jeg fødte en stjernekigger-pige i pandestilling. (Nr. 2 var stjernekigger-dreng, men ikke i padestilling)
  Efter denne fødsel har jeg fået at vide uttallige gange, at jeg nok er skabt sådan, at barnet drejer sig “den vej”, og at jeg derfor skal forvente endnu en stjernekigger om 3-4 uger. Men jf. ovenstående artikel, ser det ud som, at der er muligheder for forebyggelse af uregelmæssig fødestilling, som jeg også har i sinde at følge – selv om det måske er lidt sent nu. Jeg er ikke bange for at føde endnu en stjernekigger, men jeg er da alligevel interesseret i at forsøge at give mig selv og mit barn en så optimal fødsel, som muligt.
  Jeg mener, at mit barn aktuelt ligger med ryggen i venstre side med hovedet nedad. Jeg mener dog også, at min datter, som blev født i pandestilling, ligeledes lå med ryggen i venstre side – dog er jeg ikke sikker på, hvordan hun lå den dag veerne startede.
  Men et af mine spørgsmål er: burde jeg holde igen med at presse, hvis det viser sig, at hovedet står forholdsvis højt når pressetrangen trænger på, selv om jeg er fuldt udvidet? Og hjælper det at blive stående, evt. føde stående mhp. en optimal føde præsentation?

  Kærlig hilsen Sylvia

  • Dorthe siger:

   Kære Sylvia
   Tak for dit indlæg og spændende beskrivelse af den sidste fødsel.

   Først og fremmest vil jeg opfordre dig til at bede om at få en jordemoder der kan rebozo, eller næstbedst have en fødselshjælper med dig, som har lært lidt rebozo. Det er meget effektivt under fødslen til at rette et skævt indstillet barn, en stjernekigger eller en pandestilling. Det gøres lettest før barnet er trængt for dybt ned i bækkenet.
   Jeg vil anbefale at du er mest muligt på alle fire, når veerne starter og gerne føder på alle fire, så dit barns ryg holdes fremme. I den stilling er bækkenudgangen størst, så der er plads til at dit barn roterer, hvis det skulle være nødvendigt. I stående stilling kan tyngdekraften gøre det svært for dit barn at rotere, hvis den står skævt. Men helt fint at føde stående, hvis du kan mærke at barnet ligger godt.

   Hvis du undervejs i fødslen, får fornemmelsen af at dette barn står som de sidste to, så vent med at presse, til du har fået en god rebozorystetur på alle fire, og kan mærke at dit barn roterer. Du vil kunne mærke forskel! Ligesom du sidst kunne føle at barnet ikke lå som den skulle.
   Når jeg skriver undlad at presse, så mener jeg at presse foseret eller aktivt med alle muskler. De små tryk som kommer spontant er noget andet. Der følger du din krop.

   Undgå at der prikkes hul på fosterhinden. Barnet kan bedst rotere rigtigt ned, så længe den har fosterhinden med fostervand omkring sig.

   Afslutningsvis vil jeg sige at du er velkommen til at komme ind til “vendingsforsøg” med rebozo omkring uge 36, så du får hjælp til at fjerne de forhindringer i bækkenet, der kunne være årsagen til at de sidste to børn var stjernekiggere. Hvis du bor langt væk kan du finde en dygtig craniosacralterapeut eller vi kan henvise til en jordemoder, der har lært rebozomassage her.

   Med ønske om en rigtig god fødsel.
   Kærlige hilsner fra Dorthe

 4. Sara siger:

  Hej Dorte
  Jeg er gravid i uge 27 med nr 2.
  Første graviditet gik ok med lidt lænd smerter men her 2 gang er det virkelig skidt.
  Har skæv lænd og meget ond nu. Er begynd at halte eller gå lidt sjovt og det bekymre mig. Hvad kan jeg gøre for at aflaste min lænd og undgå at han ligger sig forkert i maven?
  På forhånd tak

  • Dorthe siger:

   Hej Sara
   Når du allerede har ondt og ved at du har en skævhed, vil jeg anbefale dig at få behandling for at løsne muskulaturen. Typisk spænder vi endnu mere op, når vi har ondt et sted, i et forsøg på at beskytte det ømme område. Du kan bryde den cirkel ved at få rebozomassage eller cranio-sacral terapi.
   Rebozomassagen løsner den dybe muskulatur i bækken og lænd, som man ikke kan nå med hænderne alene. Du bliver lindret og får fjernet de blokeringer, der kunne være for at dit barn lægger sig som den skal i dit bækken.
   De fremadlænede stillinger er under alle omstændigheder gode, for at sikre en god blodgennemstrømning til dine lændemuskler og for at hjælpe barnet til at ligge med ryggen fremad. I din situation vil det være som vedligeholdelse, efter du har fået løsnet op for ømheden og skævheden.
   Du er meget velkommen til at kontakte os for at få en tid til rebozo massage.
   Hvis du bor langt væk, kan vi måske henvise dig til nogen af de jordemødre i dit lokalområde, som har lært rebozo hos Marta.

   Gode hilsner fra Dorthe

 5. Sara siger:

  Hej igen Dorte
  Mange tak for dit hurtige svar og jeg vil meget gerne opsøge en som kan give mig massagen men bor i Esbjerg. Kan du foreslå jordmoder i det område?
  På forhånd tak
  Med venlig hilsen
  Sara

 6. lisbeth siger:

  Hvad kan jeg gøre for forhøjt Blodtryk og han ligger højer oppe end han skal er i uger 37 nu

  • Simone siger:

   Venter 3 barn og er nu i uge 33. Min sidste graviditet lå baby i tværleje og kunne ikke vendes, denne gang ligger baby også med hovedet oppe og ønsker ikke et kejsersnit igen 🙁
   Nogle øvelser til at vende ham den rigtige vej?

   • Dorthe siger:

    Hej Simone
    Vil anbefale dig at få en rebozo behandling og følge op med at lave nogle af udstrækningsøvelserne fra Gail Tullys Spinningbabies.com, så du strækker og afballancerer ledbåndene og musklerne i bækkenet. Hvis barnet ligger på tværs, er det ikke nok med de gode hvilestillinger, som er beskrevet her på bloggen.
    Klogt at du undersøger hvad du selv kan gøre nu tidligt i graviditeten, fremfor at vente og håbe til 36 – 37 uge.
    Spinning babies hjemmesiden har både forklaringer og fotos af øvelser. Se især den der hedder “forward leaning inversion”.
    Du er altid velkommen her på MAIA til en kombination af rebozo og øvelser, så du er tryg ved at gøre øvelserne rigtigt derhjemme og så det er specifikt for dig og dit barn.
    Gode hilsner fra Marta og Dorthe

Skriv en kommentar

Husk at udfylde de felter der er markeret med * krævet