Åndedrætsterapi puster liv i fødslen

Åndedrætsterapi puster liv i fødslen

Min veninde Ranka, som skal med til fødslen, er ikke bare et af de viseste og smukkeste mennesker, jeg kender, hun er også åndedrætsterapeut og vil gerne give mig en session før fødslen. Åndedrætsterapi er en kombination af samtale- og kropsterapi. Gennem åndedrættet forløses, rummes og integreres det, der er brug for. Jeg har glædet mig, fordi jeg har prøvet det før og ved, at det er helt fantastisk.

I virkeligheden er det jo noget af det mest banale – at trække vejret, men vi gør det bare ikke. Altså dybt og helt igennem. Men når man gør det (og samtidig får berørt kroppen og bliver talt til), er det et af de bedste værktøjer til at komme i en afspænding, som faktisk er dybere end selv den bedste massage – og fantastisk fødselsforberedelse.

Sessionen begynder med en samtale og derefter lægger jeg mig op på briksen med et tæppe over mig. Jeg skal intet gøre andet end at trække vejret, og det bliver jeg guidet til af Rankas stemme, der er blød som mælk og honning.

Hun taler til mig, og hun taler til baby. Fortæller os, at vi er trygge og kompetente.

Til at begynde med skal min krop lige overgive sig, kan jeg mærke. Den skal hjælpes til at give slip. Vi er så vant til at være på mærkerne, spekulere, håndtere, klare og ordne, at kroppen (og hovedet) har svært ved at overgive sig. Men når det sker…

Jeg ved godt, at Ranka er en af de dygtigste og mest intuitive behandlere herhjemme, men jeg er alligevel overrasket over effekten, da sessionen er slut, og jeg må spørge mig selv, hvorfor jeg ikke har gjort det her gennem hele graviditeten?!

Jeg er fuldstændig afspændt i ordets bogstaveligste forstand, og så er al den viden og de intentioner, jeg har tænkt og sagt, blevet lagret i kroppen. De er gået fra at være tanker i hovedet til en manifestation i hver en celle i min krop. Jeg er tillid. Jeg er kompetent. Jeg er forbundet med baby. Jeg er klar.

Jeg vil gerne dele Rankas egne ord om, hvad en åndedrætssession indebærer, og hvorfor det var vigtigt for hende, at jeg fik en før fødslen:

”Fordi jeg skulle støtte Anne under hendes fødsel var det vigtigt for mig, at hun havde fået en session inden. Åndedrættet har det med at skabe en forbindelse mellem mennesker, en forbindelse der styrker intuitionen. Så ved at give hende en session forstærkede vi et kropsligt intuitivt bånd imellem os. Det betyder, at jeg bedre kunne støtte hende under fødslen.

Under en åndedrætsterapi session får vi et rum til at skabe det, vi ønsker. Jeg ville give Anne en oplevelse af at være tryg og støttet, som hun kunne tage med sig til fødslen. Det vil jeg altid forsøge, hvis jeg giver en højgravid en session. På samme måde vil jeg sætte fokus på overbevisningerne: ”Din krop er tryg”, ”udvidelse er tryg” og ”forandring er tryg” samt lave en visualisering af al den støtte, der er til den gravide og hendes barn.

Det er vigtigt, at en gravid kvinde føler sig støttet, så hun kan have sit fokus på babyen. Støtte både fra de mennesker, der helt fysisk støtter under fødslen, men også de ringe af mennesker omkring den gravide, som ønsker det bedste for hende og baby. Når en kvinde virkelig føler sig tryg og støttet, kan hun give slip og overgive sig til fødslen og det nye moderskab.

Sessionen er også en art ritual inden fødslen. Jeg tror stærkt på, at babyer er bevidste allerede i maven, og derfor mener jeg, det er vigtigt at skabe en velkomst for babyen, hvor de føler sig mødt og ønsket. Gennem roen og åndedrættet kan moren forstærke sin forbindelse med baby. Det er forbindelsen der skaber en oplevelse af velkommen.

Når en kvinde er så tæt på fødslen, som Anne var, går jeg normalt ikke ind i det terapeutiske rum. Anne havde allerede talt meget med veninder og Maia jordemødrene, så vi brugte ikke lang tid på samtale. Det vigtigste var at give hende en kropslig oplevelse af ro, tryghed og støtte. Samt at skabe plads til at hun kunne forbinde sig endnu mere med sin krop og sin baby.”

Læs mere om åndedrætsterapi og Ranka Skak her www.rankaskak.dk

 

Skriv en kommentar

Husk at udfylde de felter der er markeret med * krævet